tisdag 6 augusti 2013

Tjälknöl a la Sous Vide

Hade införskaffat 1.1 kg rostbiffsstek och funderade på vad man skulle göra med den till idag. Tjälknöl gillar vi skarpt och vi hade ju kunna göra den på normalt sätt i ugnen över natten men nu när man har en Sous Vide maskin vill man ju prova allt på det sättet för att se hur det blir.

Hittade inget färdigt Sous Vide-recept för tjälknöl så det blev till att chansa lite. Saltade, pepprade och hade på lite vitlökspulver innan jag vacuumförpackade hela steken. Sedan i med den i 54 grader över natten - från kl 21 till klockan 10 idag blev det - summa 13 timmar.

Sedan i en saltlag som jag hade gjort iordning - mest salt men även lite mortlad torkad chili och lite citron peppar. Saltlagen var inte sååå salt så den fick ligga där i 4 timmar drygt och sedan tog jag ur den och torkade av den lätt med hushållspapper. Sedan var det dags för att testa butangasbrännaren som jag just köpt på Jula - blev lite experimenterande med den också eftersom det var första gången och jag var rädd att hålla den för nära och bränna för hårt. Det blev nog snarare för långt ifrån och för lätt stekt. Better safe than sorry...

Slutresultatet blev i alla fall över förväntan - en saftigare tjälknöl än man nånsin fått i ugnen, men lika mör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar